Menu

BELLE'S KITCHEN

SMACZNY WYMIAR DIETY

zimowe owoce pod kruszonką

inowickadiet

11

Owoce pod kruszonką z odrobiną miodu i orzechów włoskich to pyszny i słodki deser na zimę, który nie dość, że przeczy twierdzeniom o nudnej diecie poza sezonem letnim to jeszcze jest do wyczarowania w mniej niż 30 minut! 

21

Ta wersja deseru przygotowana jest z owoców aktualnie względnie "sezonowych", czyli jabłka i gruszki, natomiast świetnie sprawdzą się tutaj też inne owoce, takie jak śliwki, brzoskwinie czy ulubione owoce jagodowe. Kruszonka została przygotowana z płatków owsianych, a dzięki słodkim owocom i niewielkiemu dodatkowi miodu i erytrytolu deser ten, mimo swojej rozkoszności, świetnie wpisuje się w menu osób na diecie.

BK_Blog_pionowoSkładniki na 4 porcje deserowe:

owoce:

  • 1 duże jabłko
  • 1 duża gruszka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka erytrytolu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika bez cukru (jak z cukrem to pominąć erytrytol)

kruszonka:

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 płaska łyżka erytrytolu
  • 2 płaskie łyżki zimnego oleju kokosowego (lub masła w wersji niewegańskiej)
  • 1 płaska łyżeczka płynnego miodu
  • 2 małe garstki pokruszonych orzechów włoskich

 

31

Sposób przygotowania:

  1. Ustawić piekarnik na 180stC, w czasie gdy będzie się nagrzewał przygotować owoce i kruszonkę.
  2. Jabłko i gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w niewielką kostkę.
  3. Pokrojone owoce wymieszać z przyprawą piernikową, słodzidłem* (erytrol, ksylitol, cukier) i mąką ziemniaczaną.
  4. Płatki wymieszać z mąką i erytrolem*, ugnieść z zimnym olejem kokosowym lub masłem.
  5. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego lub małej blaszki przełożyć owoce i posypać je kruszonką.
  6. Piec 20- 25 minut w 180stC.
  7. Gotowe danie skropić miodem i posypać orzechami włoskimi.
1 porcja podstawowa* dostarcza:
kcal białka węglowodany tłuszcze błonnik
155 3 g 22 g 6 g 3 g

 

*bez orzechów i miodu na wierzchu

1 porcja z dodatkami dostarcza:
kcal białka węglowodany tłuszcze błonnik
210 5 g 24 g 11 g 4 g

 

Owoce pod kruszonką to świetna propozycja na podwieczorek lub II śniadanie oraz na zdrowy deser dla dzieci.

20181202_121711_3

© BELLE'S KITCHEN
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci