Menu

BELLE'S KITCHEN

SMACZNY WYMIAR DIETY

pierogi pszenno-orkiszowe z kaszą gryczaną i grzybami

inowickadiet

122

Pierogi- świąteczny klasyk! Zazwyczaj w Wigilię u mnie pojawiają się ruskie roboty mamy i kapuściane roboty babci. W tym roku zaszalałam i zrobiłam też własne- z pełnoziarnistego ciasta pszenno-orkiszowego i faszem z białej kaszy gryczanej oraz podgrzybków. Pyszka!

316

Pierogi przygotowane z mąk pełnoziarnistych dostarczają większej ilości błonnika oraz cechują się niższym indeksem glikemicznym niż klasyczne pierogi z białej mąki pszennej.Są więc lepszym wyborem dla osób z zaburzeniami gospodarki lipidowej i glukozowej. Ciasto, jeśli rozwałkowane cienko i przygotowane z dobrej jakości mąki drobno zmielonej z powodzeniem zastępuje klasyczne ciasto z mąki wysokooczyszczonej.

221

Składniki na 50 szt.:

- ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, pełnoziarnistej, drobnozmielonej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej, pełnoziarnistej, drobnozmielonej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 2 szczypty soli

- farsz:

  • szklanka kaszy gryczanej białej, nieprażonej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie suszonych podgrzybków lub borowików
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • czarny pieprz, świeżo zmielony- dużo!

 

 

 

 

123

Sposób przyrządzenia:

  1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem (ok 2,5 szklanki) i odstawić do napęcznienia.
  2. Wymieszać ze sobą mąki, dodać sól i stopniowo wyrabiając dodawać wodę do uzyskania elastycznego ciasta, które nie lepi się nadto do rąk.
  3. Ciasto odstawić aby odpoczęło.
  4. Cebule obrać i posiekać drobniutko.
  5. Łyżką cedzakową wyłowić grzyby, posiekać drobno podsmażyć razem z cebulką z dodatkiem soli i pieprzu.
  6. Wodę po moczeniu grzybów przelać przez sitko do małego garnuszka- powinno zostać ok 450 ml.
  7. W wodzie po grzybach ugotować szklankę kaszy gryczanej do miękkości, aż kasza wypije cały płyn.
  8. Wymieszać kaszę z podsmażonymi grzybami i cebulką, odstawić do przestudzenia i wsiąknięcia resztek wody w kaszę. Ma powstać kleista masa- nie trzeba dodawać jajka.
  9. Ciasto uformować w 2-3 kule, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy lub blacie, na cienki arkusz.
  10. Za pomocą szklanki wykrawać kółka a farsz nabierać łyżeczką i formować zwilżonymi rękami w kuleczki.
  11. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować jeszcze 4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

UWAGI:

Pierogi zaklejać przy pomocy kciuka i innego palca niż "uklepujemy" nim farsz- farsz jest bardzo lepki i będzie utrudniał klejenie ciasta pierogowego przyklejając je do palca- ja uklepywałam farsz w cieście wskazującym a zaklejałam kciukiem i środkowym.

220

 

 

© BELLE'S KITCHEN
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci