Menu

BELLE'S KITCHEN

SMACZNY WYMIAR DIETY

ciasteczkowe kulki z ciecierzycy

inowickadiet

14

Przepyszne kulki o smaku ciasteczkowym, Banalnie proste i ekspresowe w przygotowaniu, bez dodatku cukru. Bazą jest ugotowana ciecierzyca i płatki owsiane bogate w błonnik, które wspomogą walkę z wysokim poziomem cholesterolu oraz problemami z regularnością pracy układu pokarmowego, dodatkowo moga stanowić sprytny sposób na przemycenie porcji roślin strączkowych do diety dziecka.

BK_Blog_pionowo3

Składniki na 20 kulek:

  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki (ewentualnie ze słoika lub z puszki)
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 2/3 szklanki suszonych daktyli bez pestek
  • garstka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 4-5 łyżek wiórków kokosowych do obtoczenia

 

 

Sposób przyrządzenia:

  1. Daktyle i żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut aż zmiękną, odsączyć, ale nie wylewać wody z moczenia.
  2. Płatki owsiane zmielić na pył.
  3. Daktyle oddzielić od żurawiny, żurawinę przepłukać z nadmiaru cukrowej glazury i posiekać na mniejsze kawałki.
  4. W głębokim naczyniu zmiksować ze sobą cieciorkę, daktyle, zmielone płatki, mąkę kokosową i olej kokosowy.
  5. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dodać 1-2 łyżki wody z moczenia daktyli.
  6. Dodać żurawinę i wymieszać widelcem.
  7. Mokrymi rękoma formować kulki, obtaczać je w wiórkach kokosa.
  8. Gotowe kulki odstawić do lodówki na ok 1 godzinę do stężenia.
  9. Przechowywać w lodówce.

32

1 kulka dostarcza:
kcal białka węglowodany tłuszcze błonnik
65 1,5 g 9 g 1,5 g 2 g


23

 

© BELLE'S KITCHEN
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci