Menu

BELLE'S KITCHEN

SMACZNY WYMIAR DIETY

wegański jagielnik a'la snickers

inowickadiet

 

16Sernik zawsze był jednym z moich ulubionych ciast i chyba jedynym deserem, którego naprawdę brakowało mi po zrezygnowaniu z jedzenia produktów mlecznych. Ale oto jest on! Doskonały "sernik" jaglany i to jeszcze w wersji snickersowej. Cud, miód i orzeszki- dosłownie!

"Sernik" jagielnik jest ciastem bezglutenowym, bezmlecznym, nie zawiera jaj i jest odpowiedni dla wegan. Dzięki dużej ilości daktyli ma rozkosznie słodki smak, a przygotowanie ciasta na zimno, bez pieczenia pozwala zachować maksimum składników odżywczych zawartych w orzechach. Ciasto jest przygotowane bez dodatku cukru, mimo tego nie jest to niskokaloryczny deser, który polecałabym na dietach redukcyjnych.

35

Składniki na małą tortownicę ok 20 cm- 8 porcji:

SPÓD:

  • 1 szklanka migdałów
  • 0,5 szklanki suszonych daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego

41

SŁONY "KARMEL" NA WIERZCH:

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 3 garści orzeszków ziemnych prażonych solonych (lub bez soli, wtedy dodać 1-2 szczypty soli osobno)
  • 2 łyżki masła orzechowego

5

MASA JAGLANA:

  • 200 g suchej kaszy jaglanej (2 torebki lub 1 szklanka)
  • 2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego (ewentualnie płynnego miodu, ale wtedy ciasto nie będzie całkowicie wegańskie)
  • 3/4 szklanki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin- takiego pachnącego kokosem
  • 1 łyżka mąki kokosowej lub zmielonych na pył wiórków kokosowych

WSKAZÓWKA: Wiem, że jest dużo składników "bakaliowych", dlatego żeby oszczędzić czas zamiast jeździć po sklepach w celu skompletowania składników zamawiam je przez internet. Szybko, wygodnie, w jednym miejscu i z dostawą pod drzwi, a zamawiając na https://gorzkoislodko.pl/ masz też gwarancję najwyższej jakości :)

25

 Przygotowanie:

  1. Nerkowce namoczyć przez noc, odsączyć.
  2. Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie, jeśli jest w torebkach to wysypać ją luzem do garnka, zalać 3 szklankami wody i zagotować.
  3. Gotować na wolnym ogniu często mieszając aż wypije cały płyn, zrobi się gęsta i zacznie intensywnie bulgotać i pryskać.
  4. Zmiksować ciepłą kaszę z nerkowcami (bez wody z moczenia), olejem kokosowym, mąką kokosową i syropem/ miodem.
  5. Odłożyć 2 łyżki masy jaglanej.
  6. Wszystkie daktyle, i te na spód i te na wierzch, zalać wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut.
  7. W tym czasie zmielić, rozdrobnić migdały na grubsze wiórki (kawałki?).
  8. 1/3 daktyli zmiksować z 2 łyżkami masła orzechowego i wymieszać z rozdrobnionymi migdałami, masę wyłożyć na zimną, natłuszczoną tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno ugnieść tak by powstał zwarty spód "sernika".
  9. Na migdałowy spód wyłożyć masę jaglaną i odstawić do stężenia w lodówce (ja odstawiłam pod przykryciem na balkon, bo był akurat zimny dzień).
  10. 2/3 daktyli zmiksować z 2 łyżkami masła orzechowego i odłożoną wcześniej masą jaglaną, wymieszać z 1 garścią orzeszków solonych, lub niesolonych i dodać szczyptę soli.
  11. Gdy masa jaglana będzie już lekko usztywniona posmarować ją po wierzchu daktylowym karmelem.
  12. Posypać po wierzchu pozostałą częścią orzeszków i lekko wgnieść je w masę daktylową.
  13. Odstawić na noc, a przynajmniej kilka godzin, do stężenia, przechowywać w lodówce.

Najlepiej smakuje z dobrą kawą oczywiście!

 BK_Blog_pionowo_13

1 porcja dostarcza:
kcal białka węglowodany tłuszcze błonnik
430 12 g 40 g 24 g 6 g

 

źródło inspiracji: erVegan

© BELLE'S KITCHEN
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci