Menu

BELLE'S KITCHEN

SMACZNY WYMIAR DIETY

fasolowe świderki w sosie pieczarkowym

inowickadiet

 114

 

Mój ukochany jesienny klasyk- makaron z sosem pieczarkowym. Treściwy choć lekki, rozgrzewający dzięki dużej ilości świeżo zmielonego pieprzu- uwielbiam! oraz cudownie kremowy. Wiecie, że 1 przeciętnej wielkości pieczarka dostarcza nam 1% zapotrzebowania na witaminę D? :) 

Ten przepis to banalnie proste, wegańskie danie, które posmakuje nawet mięsożercom i rozgrzeje każdego zmarzlucha! Dzięki temu, że świderki z fasoli są świetnym źródłem białka i błonnika danie jest posiłkiem sycącym i pełnowartościowym.

212

Składniki na 3 porcje:

  • 1,5 szklanki makaronu świderki z białej fasoli
  • 500 g białych pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 por- biała część
  • 1 mały kubeczek jogurtu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente i przelać zimną wodą do zahartowania i odcedzić.
  2. Pora przekroić wzdłuż na pół, oczyścić dokładnie i posiekać w półplasterki.
  3. Pieczarki dokładnie umyć lub obrać i pokroić również w półplasterki.
  4. Na oliwie w głębokiej patelni zeszklić pora i poddusić pieczarki.
  5. Wlać jogurt sojowy, wymieszać i doprawić- ja uwielbiam z dużą ilością świeżo mielonego, czarnego pieprzu.
  6. Na koniec dodać odcedzony makaron i wymieszać.
1 porcja dostarcza:
kcal białka węglowodany tłuszcze błonnik
392 21 g 45 g 12 g 7,5 g


312

 

© BELLE'S KITCHEN
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci