Menu

BELLE'S KITCHEN

SMACZNY WYMIAR DIETY

daktylowe brownie z czerwonej fasoli

inowickadiet

brownie z fasoliCiasto czekoladowe z fasoli, fasolowe brownie, istny fit klasyk! Każdy jeśli go jeszcze nie jadł to chyba przynajmniej o nim słyszał. Oto i moja wersja tego popularnego fit deseru. Ciasto wychodzi przyjemnie wilgotne, intensywnie czekoladowe w smaku i rozpływa się w ustach.

Ciasto jest świetnym uzupełnieniem diety w białko i błonnik, przy okazji pozbawionym najczęstszych alergenów spożywczych: glutenu, mleka krowiego i jaj oraz wywołującej nietolerancje laktozy, jest więc świetnym wyborem zarówno dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę jak i dla tych z nietolerancjami pokarmowymi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20180930_112042_32

Składniki na 6 porcji:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 dużego jabłka lub 1 mniejsze (ok 200g)
  • 1/2 opakowania suszonych daktyli (70g)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 miarka czekoladowej odżywki białkowej- opcjonalnie
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 pasek gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki erytrolu zmielonego na puder

 Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalać wrzątkiem do napęcznienia, zmiksować z fasolą i jabłkiem na gładką masę.
  2. Ubijać dodając stopniowo resztę składników. Ma powstać jednolita, gęsta masa.
  3. Piec w 180stC przez 45 minut w małej tortownicy lub keksówce.
  4. Ciepłe ciasto oprószyć startą gorzką czekoladą  i pudrem z erytrytolu.

 

© BELLE'S KITCHEN
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci