Menu

BELLE'S KITCHEN

SMACZNY WYMIAR DIETY

cytrynowe ciasto z cukinii

inowickadiet

19

Cytrynowe ciasto z cukinii to takie ciasto, o którym nikt nie wie jak smakuje na następny dzień bo znika od razu! Jest niesamowicie wilgotne i delikatne. Subtelny smak cukinii pozwala orzeźwiającej cytrynie być gwiazdą tego przepisu i o to właśnie chodzi.

Ten przepis przedstawia opcję fit ciasta idealną dla diabetyków i osób na diecie odchudzającej. Cukinia jest warzywem niesamowicie niskokalorycznym, o znikomym indeksie i ładunku glikemicznym oraz bogatym w błonnik. Zamiast cukru użyłam erytrytolu, który ma zerowy indeks glikemiczny i nie dostarcza żadnych kalorii mimo intensywnie słodkiego smaku. Dzięki temu mamy ciasto doskonałe- słodycz bez konsekwencji.

38Składniki na 8 porcji:

  • 1 szklanka startej na drobnych oczkach młodej cukinii
  • 2 jajka
  • 3 cytryny
  • 1/2 szklanki mleka 2% lub roślinnego, ale innego niż kokosowe
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka erytrytolu
  • 2 szklanki mąki pszennej, pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

do dekoracji:

  • 1/2 szklanki erytrolu
  • cząstki i skórka z 1/2 cytryny

27

 Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć, pozbawić końcówek i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, lekko odciskając nadmiar soku.
  2. Cytryny wyparzyć i wyszorować. Z obu cytryn wycisnąć sok.
  3. Zetrzeć na drobno skórkę z 1 całej cytryny, z połowy drugiej cytryny zetrzeć skórkę w grube wiórki.
  4. Do cukinii dodać sok z cytryny oraz drobno startą skórkę cytrynową, olej i roztrzepane jajka, połączyć.
  5. Suche składniki wymieszać ze sobą.
  6. Połączyć składniki suche i mokre delikatnie mieszając łyżką z dołu do góry, aby napowietrzyć ciasto.
  7. Piec w 180stC przez 45-50 minut.
  8. Gotowe ciasto posmarować lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki erytrytolu, soku z 1 cytryny i odrobiny wrzątku.

51

44 

© BELLE'S KITCHEN
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci